انواع بتن ویژه
همان گونه که در مقاله قبل با انواع بتن ، نحوه ساخت و موارد تشکیل دهنده آن آشنا شدید در اینجا قصد داریم شما را با بتن های ویژه که امروزه در صنعت ساختمان سازی به طور ویژه ای از آنها استفاده می شود آشنا نماییم. امروزه تعداد انواع بتن ویژه با ویژگی های خاص به بیش از 100 نوع می رسد که در اینجا به بررسی مختصری پیرامون مهم ترین آنها می پردازیم.
بتن ممتاز (پر مقاومت)
این بتن با سیمان ممتاز و سنگ سیلیسی ساخته می شود به طوری که مقاومت فشاری 28 روزه آن به بیش از 60 مگاپیکسل می رسد.
بتن پلیمری
برای تهیه این بتن مقداری مواد پلیمری مانند پلی استر، لاستیک و غیره به مخلوط بتن اضافه می کنند. اضافه کردن این پلیمرها به بتن باعث مقاومت آن در برابر نفوذ آب و گاز می شود. از این نوع بتن ویژه می توان برای پر ردن شکاف های ایجاد شده در نمای بتنی استفاده نمود.
بتن گوگردی
با اضافه کردن گوگرد به بتن که ماده ای ارزان محسوب می شود باعث می شود مقاومت بتن طی 6 تا 8 ساعت به 90 % خود برسد. از بتن گوگردی در قطعات پیش ساخته استفاده می شود. از جمله معایب این بتن ویژه مقاومت کم آن در برابر یخبندان، شکنندگی و اثر خورندگی بر فولاد است.
بتن الیافی
در ساخت این بتن از الیافی نظیر پنبه نشوز، کنف مخصوص، الیاف شیشه و غیره استفاده می کنند. این نوع الیاف ها مقاومت کششی ، سختی بتن و شکل پذیری بتن را ازایش داده و از ترک برداشتن بتن جلوگیری میکنند. از این بتن ویژه در کف سازی یا در سطوح پر انحنا استفاده می شود.
بتن غلطکی
بتن غلطکی بتنی است که با ارتعاش توسط غلتک های ویژه ای محکم و سخت شده است به طوری که عدد اسلامپ آن صفر است. از این بتن در سد سازی، اجرای سریع روسازی بزرگراه ها و غیره استفاده می شود.
بتن گازی
برای ساخت این نوع بتن به خمیر بتن موادی نظیر گرد آلومینیوم اضافه می نمایند. این مواد هنگام گرفتن دوغاب سیمان زیر فشار بخار آب در آن گار تولید می کنند. برای این که جنس بتن گازی همگن باشد و در آن تخلخل ایجاد شود لازم است 20 تا 30 درصد ماسه مصرفی ریزتر از 0.2 میلیمتر باشد. این بتن ویژه عایق حرارتی بسیار مناسبی است و به عنوان دیوار جدا کننده می توان از آنها در ساختمان سازی استفاده نمود. از این بتن در ساخت پانل های سقفی نیز استفاده می شود.
بتن کفی ( حباب دار)
این نوع بتن عایق حرارت و صوت می باشد و در برابر یخبندان نیز مقاوم است. همچنین می توان جایگذین مناسبی برای بتن گازی باشد و در ساخت تیغه و شیب بندی بام مورد استفاده قرار گیرد. بتن کفی هنگام خشک شدن دارای انقباض بالایی است.
بتن خرده آجری
با خرده های آجرهای باقی مانده در کارخانه آجر پزی می توان بتن ساخت که این بتن از نوع بتن سبک محسوب می شود. مقاومت فشاری این خرده آجرها نباید از 10 مگاپاسکال کمتر باشد.
انواع محصولات بتنی
محصولات بتنی آن دسته از محصولاتی هستند که به موجب بهبود برخی خواص بتن و برای بالا بردن سرعت اجرای آن، ساخته شده اند که برخی از آنها عبارت اند از :
بتن مسلح
از آنجا که مقاومت کششی بتن کم است برای اصلاح این پارامتر در بتن از فولاد که دارای مقاومت کششی بالا می باشد استفاده میکنند. بدین صورت که فولاد به صورت میلگردهای آج دار کاملا تمیز در بتن قرار می گیرد تا پیوستگی کامل بین بتن و میلگرد به وجود آید و با هم فشرده یا کشیده شوند. برای ساخت این بتن ویژه از بتن خمیری استفاده می شود تا انکان فراهم کردن بتن اطراف میلگردها به خوبی فراهم شود. دقت شود که در صورتی که اطراف میلگردها در بتن فضای خالی وجود داشته باشد علاوه بر کاهش پیوستگی بتن مسلح، این امر موجب خوردگی فولاد و زنگ زدن آن می شود.
بتن پیش تنیده و پس تنیده
پس تنیده نمودن بتن موجب می شود بتن تحت کشش قرار نگیرد و همواره تحت فشار باشد. به همین علت بتن پیش تنیده هیچگاه ترک نمی خورد. این بتن را می توان به طول 120 متر بدون درز اجرا نمود. از این نوع بتن ویژه در پوشش های گنبدی، پل های قوسیريال مخازن استوانه ای و غیره استفاده فراوان می شود.
بتن پیش ساخته
این نوع بتن ها نسبت به بتن های ساخته شده در کارگاه جنس بهتری دارند. در ساختن بناهای پیش ساخته معمولا بتن پی را درجا می ریزند و سپس قطعات بتن پیش ساخته را روی پی سوار می کنند. این قطعات را می توان در نما، کف، دیوارها و سقف مورد استفاده قرار داد.
لوله های بتنی
برای ساخت این محصول، بتن را در قالب لوله می ریزند آن را می لرزانند و متراکم می نمایند. سپس از قالب خارج نموده و در محل نمناک قرار می دهند تا سفت و سخت تر شود. اگر در هنگام ساخت بتن از سیمان تراس نیز استفاده شود، این لوله های بتنی آب بندی نیز می شوند.
افزودنی های بتن
افزودنی ها موادی هستند که جهت بهبود خواص بتند به آن اضافه می شوند. این مواد افزودنی نباید به مقداری باشند که روی سیمان اثر بگذارند و یا موجب سنک زدگی میلگردها در بتن شوند.
1- روان کننده ها
با اضافه نمودن این مواد به بتن، مقاومت بتن افزایش یافته، و باعث کاهش سایش بین سنگ دانه ها می شوند.
2- تسریع کننده ها
این مواد موجب تسریع در گیرش ابتدایی بتن شده و رشد مقاومت آن را تسریع می بخشد.
3- کندگیر کننده ها
این افرودنی ها زمان گیرش ابتدایی بتن را به تاخیر می اندازند و به سبب آن رشد مقاومت بتن کاهش می یابد ولی این امر بر میزان مقاومت نهایی بتن تاثیری ندارد. همچنین با اضافه نمودن این مواد به بتن، آب کمتری برای ساخت بتن مورد نیاز است.
4- هوازاها
این مواد باعث ایجاد حباب های بسیار ریز به طور یکنواخت در سراسر دوغاب سیمان شده و این امر موجب افزایش دوام بتن، کم کردن اصطکاک داخل بتن و در نتیجه افزایش کارایی آن و تسهیل بتن ریزی می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، استفاده از مواد دیگری همچون چسب بتن نیز کاربرد بالایی دارد که خود سبب افزایش مقاومت فشاری و خمشی و نیز دوام بتن می شود. برای شناخت بتن خوب می بایست با تمامی خواص بتن و موارد افزودنی آن آشنا باشید تا بتوانید در هنگام ساختمان سازی از بهترین و درجه یک ترین مواد ممکن استفاده لازم را به عمل آورید.