رفتار بازار مسکن این روزها بعد از افزایش متوسط 15 درصدی قیمت به سمتی حرکت کرده است که پیشبینی بازار مسکن را سخت کرده تا اکثر سازندهها و فروشندهها تصمیم قطعی برای فروش را به سال ۹۷ موکول کنند.
به گزارش مشرق، شاید کمتر کسی تصور میکرد که بازار مسکن در اواخر سال 96 دستخوش تغییرات قیمتی شود و به طور متوسط 15 درصد رشد قیمت در تهران رخ دهد.
کشور یک بازار ملی مسکن منسجم ندارد و تجربه نشان داده هر زمان که قیمت مسکن در تهران افزایش مییابد سایر شهرها نیز به تبعیت از این موضوع دستخوش تغییر قیمت میشوند، اما این بار ظاهراً با رشد قیمت مسکن در تهران سایر شهرها به آن واکنش ندادند و اکثر کارشناسان اقتصاد مسکن بر این باور هستند که قطعاً سال آینده با ادامه رشد قیمت مسکن در تهران سایر شهرها و شهرهای بزرگ نیز با تأخیر به این وضعیت قیمتی واکنش نشان خواهند داد.
این گزارش میافزاید: پیشبینی آینده بازار مسکن بعد از یک دوره رکود حدوداً ۵ ساله مسکن تا حدودی سخت و دشوار است اما ظاهراً این روزها شرایط تغییر کرده و دولتیها بر خلاف روال گذشته به راحتی از پیشبینی بازار مسکن و قیمتها سخن میگویند.
در دو ماه گذشته بارها و بارها مدیران دولتی، بانکها، معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس اتحادیه املاک اعلام کردهاند که قیمت مسکن در سال آینده به اندازه نرخ تورم و حتی ۲ درصد بیش از شاخص تورم افزایش خواهد یافت، بنابراین سازندگان و فروشندگان به این پیامها به طور جدی واکنش نشان دادند و همین واکنشها باعث شد تا فروشنده ها برای روشن شدن وضعیت و یا برای سود بیشتر تصمیمگیری برای فروش را به سال ۹۷ موکول کنند.
بهروز ملکی کارشناس ارشد اقتصاد مسکن در گفت و گویی میگوید: به این دلیل که تهران شهر پیشتاز در معادلات بازار مسکن است، انتظار میرود وضعیت رونق تهران بهتدریج به سایر شهرها هم سرایت کند. بر این اساس در سال 97 انتظار داریم در بازار مسکن اکثر شهرهای کشور با رونق مواجه شوند.
وی می افزاید:اینکه میزان رشد چند درصد باشد بستگی به عوامل متعددی دارد که مهمترین آنها مولفههای بازار پول و ارز کشور، نرخ رشد نقدینگی، تورم عمومی، میزان رشد اقتصادی و… است. متناسب با وضعیت این شاخصها، رشدهای متفاوتی در بازار مسکن قابل وقوع است، اما محتملترین سناریو این است که در سال 97 نرخ رشد قیمت مسکن بیشتر از نرخ تورم عمومی خواهد بود.
این گزارش به نقل از مشاوران املاک نیز اضافه میکند: پیشبینی بازار مسکن همیشه سخت و دشوار بوده است اما قطعاً سال آینده با ورود بیشتر خانه اولیها به بازار که دارای امتیاز وام به مبلغ 80 میلیون (زوجین 160 میلیون تومان) هستند خرید و فروش واحدهای مسکونی رونق بهتری خواهد گرفت.
کمبود عرضه و کاهش نرخ سود دلیل اصلی گرانی مسکن
نادریان یکی از مشاوران املاک در منطقه ۶ تهران گفت: به طور متوسط در 2 ماه گذشته قیمت مسکن در این منطقه 15 درصد رشد داشت که به نظر بنده این رشد قیمت به دلیل کاهش نرخ سود بانکی و آمدن سپردهها به سمت بازار مسکن بود.
وی افزود: قطعاً یکی دیگر از دلایل رشد قیمت مسکن کمبود عرضه مسکن نسبت به تقاضا است، این کمبود عرضه مسکن حتی باعث شده تا علیرغم نبود فصل اجاره فایل اجاره به شدت کمبود داشته باشد.
نادریان با اشاره به اینکه اجارهها با این وضعیت در فصل تابستان افزایش خواهد یافت، گفت: رشد قیمت مسکن در سه ماه گذشته تا حدودی باعث شد تا سازندگان برای ورود به عرصه ساختوساز ترغیب شوند و سرمایههای خود را که نرخ سود آن کاهش یافته از بانکها خارج و به بازار مسکن سوق دهند.
خانیزاد یکی دیگر از مشاوران املاک در منطقه 6 گفت: بازار مسکن از اواخر سال 95 دوره رونق خود را شروع و با یک شیب ملایم تجربه کرد، بنابراین وقتی از شهریور ماه سال جاری نرخ سود بانکی دستوری کاهش پیدا کرد سرمایهگذاران حتی اندک سرمایههای خود را وارد بازار مسکن کردند.
وی افزود: قطعاً بازار پول مهمترین رقیب بازار مسکن است و وقتی سرمایهها وارد بازار مسکن شد قیمتها 15 درصد و حتی در برخی مناطق مثل منطقه یک، ۲ و ۵ (20 درصد) رشد داشت.
وی ادامه داد: نکتهای که جالب توجه بود این است که برخلاف تهران در سه ماه گذشته برخی از شهرهای بزرگ مثل اصفهان، تبریز، شیراز و مشهد رشد قیمت نداشتند و شاید در مرحله بعدی رشد قیمت در تهران، شهرستانها نیز با رشد قیمت مواجه شوند.
تارخی خبر: 15 اسفند 1396
متن کامل خبر: مشرق نیوز